Management financiar

Management financiar

de Raluca Șandru – Analist financiar

Dacă până acum am facut bani ascultându-mi intuiția, de ce să caut în altă parte soluții de a-mi gestiona afacerea contra cost?

Cu toții știm că atunci când ești antreprenor timpul este cel mai scump aspect pe care îl plătești, de aceea este important să reflectăm asupra prețului pe care îl plătim pentru fiecare consumator de timp.

Putem ști în orice moment câți bani avem în cont, însă de multe ori ne ia suficient timp să consultăm evidențele contabile pentru a afla câți bani trebuie să încasăm sau să plătim în perioada următoare și ne rezumăm în a urmări doar câteva încasări sau cele mai importante, lăsând mărunțișurile pe altă dată.

Cumulate în timp, în creanțe, importante sume sunt blocate neputând fi utilizate, iar tendința este de a transfera costul timpului asupra termenelor de plată negociate cu furnizorii cu prețul unui cost mai ridicat de achiziție. Gestionând aleatoriu aceste aspecte, apare adesea întrebarea Dacă am profit, unde sunt banii de nu îmi pot plăti la timp obligațiile pe care le am?

Managementul financiar oferă un răspuns transparent și eficient prin gestionarea fluxurilor monetare cu ajutorul instrumentelor de Cash Flow (Money Control Board) cu ajutorul căruia deși acorzi timp pentru evidența zilnică câștigi timp prin acces facil în timp real la informații și în plus vei ști permanent unde sunt banii tăi acum, ce bani trebuie să încasezi sau trebuie să plătești. De asemenea, având permanent informația actualizată vei ști în timp real care sunt partenerii care nu-și respectă temenele de plată asumate contractual pentru a lua măsurile ce se impun.

De cele mai multe ori știm calculând rapid în minte cât ne-ar costa să realizăm un proiect, însă adesea se întâmplă să nu evaluăm și costul timpului necesar executăriii acestuia, prin prisma costurilor administrative, întrebându-ne de ce profitul lunar nu confirmă așteptările.

Primim răspuns cu ajutorul Managementului financiar, prin gestionarea costurilor pe proiecte (Marja de profit pe produs) ce ține cont și de timpii de execuție a lucrărilor, prin cuantificarea costurilor indirecte de funcționare a companiei.

Desigur, ia timp pentru organizarea structurarea și evidența detaliată pe centre de profit, pe proiecte/contracte, pentru deprinderea personalului cu încadrarea corectă a documentelor pentru o evidență corectă a proceselor economice ca bază a analizelor de management, însă cu ajutorul instrumentelor de analiză obții informații relevante prin care să-ți fundamentezi deciziile de management.

De asemenea centralizarea informațiilor pe machete de raportare predefinite, face mai accesibilă informația și eficientizează procesele operaționale sintetizând-o automat într-un mod unitar. Astfel, se elimină timpi de lucru importanți în conceperea rapoartelor pentru diverse nevoi de informare, iar informația este primită în timp real.

Binențeles acestea sunt doar câteva dintre avantajele oferite de managementul financiar. Prin instrumente de analiză personalizate pe nevoile companiei, cu o structurare focusată pe un număr redus de indicatori relevanți, se obține în timp real imaginea fidelă a evoluției și a sănătății proceselor economice, a eficienței aplicării deciziilor de management și identificarea derapajelor.

mm
Raluca Șandru
Raluca Șandru este Analist Financiar Exprom, cu 16 ani de experiență în domeniul financiar. Aceasta are studii aprofundate în Controlul și Managementul Financiar și a dezvoltat instrumentele de suport în Managementul Financiar, disponibile exclusiv la Exprom.