Expertizele contabile sunt, conform reglementărilor stabilite prin Standardul profesional nr.35/2014, mijloace de probă utilizabile în rezolvarea unor cauze care necesită cunoştinţe de strictă specialitate din partea unor persoane care au calitatea de expert contabil.
Expertizele contabile dispuse la cererea părţilor sau din oficiu, în fazele de instrumentare şi de judecată ale unor cauze civile, sunt expertize contabile judiciare. Toate celelalte expertize contabile sunt extrajudiciare.
Expertiza contabilă este o activitate a profesiei contabile, ce poate fi efectuată doar de către persoane autorizate în acest sens. Toți experții contabili Exprom au această calitate, în condiţiile legii, fiind înscriși, cu viza la zi, în Tabloul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).
Expertizele contabile judiciare se întocmesc la cererea unui organ judiciar și constituie probe îndeajuns de temeinice şi de neînlăturat pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de încălcarea legalităţii, nesocotirea disciplinei financiare şi păgubirea patrimoniului.
Expertizele contabile extrajudiciare efectuate de către experții Exprom, la cererea clienților noștri, întrunesc următoarele trăsături caracteristice:
a) sunt un mijloc de fundamentare a deciziilor, de conciliere între partenerii comerciali şi de afaceri, şi de fundamentare preliminară a acţiunilor şi contestaţiilor în justiţie;
b) sunt activități prin care părţile interesate pot dobândi (în afara acţiunilor judiciare) lămuriri de natură economico-financiară din partea unor profesionişti contabili independenţi, de înaltă probitate şi cu deontologie profesională recunoscută;
c) se axează pe cercetarea problemelor (obiectivelor) fixate de solicitant/solicitanţi, dar expertul contabil poate evidenţia şi probleme (obiective) colaterale, pe care le consideră relevante în speţă;
d) sunt activități contractate la solicitarea celor care le consideră oportune în acţiunile pe care vor să le întreprindă.
Expertizele contabile extrajudiciare sunt folosite de regulă pentru:
- Fundamentarea deciziei de alegere a partenerilor comerciali şi de afaceri;
- Concilierea derulării tranzacţiilor comerciale şi de afaceri în desfăşurarea contractelor comerciale;
- Fundamentarea preliminară a acţiunilor adresate justiţiei;
- Fundamentarea preliminară a acţiunilor de contestare a actelor de control administrativ.