De ce buget personal?

De ce buget personal?

de Raluca Șandru – Analist financiar

 

 

Zilnic suntem angrenați în nenumărate activități ce presupun fluxuri de numerar.

Lună de lună veniturile noastre se împart în plăți defalcate pe următoarele categorii:

  1. Cheltuieli fixe – telefon, utilități, întreținere, rata la bancă, grădiniță, școală, coșul zilnic de hrană, coafor, sală, carburant, etc.
  2. Cheltuieli variabile – haine, electrocasnice, dotări, materiale diverse, revizie mașină, asigurări, taxe.
  3. Dorințe – concediu, mașină, casă, amenajări.

De multe ori suntem tentați să umplem coșul de cumpărături fixe pentru a acoperi nevoi viitoare, însă sumele alocate acestora vor reduce din suma rămasă pentru celelalte categorii amânând astfel momentul realizării lor.

Căutăm adesea să găsim fondurile necesare pentru acoperirea nevoilor prin împrumuturi, astfel ne majorăm fondul lunar necesar pentru cheltuielile fixe, iar satisfacția noastră va fi minimă pentru că povara ratelor va șterge bucuria efemeră generată de acoperirea nevoii sau dorinței.

Îți propun o soluție… alocă astăzi suma pe care ești dispus să o dai la bancă pentru dorința ta, oricum o vei face dacă iei credit pentru asta și îți vei asuma plata ratelor lunare, efortul e același, fă un cont cu capitalizare la care sa nu poți umbla măcar jumătate de an.

În felul acesta îți vei plăti mai întâi dorința ta, ceea ce te va motiva și îți va da satisfacția muncii și banii vor fi ai tăi nu ai băncii, iar timpul în care vei strânge suma dorită se va micșora cu timpul în care banca îți ia bani pe dobândă, fonduri pe care le poți folosi pentru următoarea dorință.

E grozav!….dar durează! Eu îmi doresc lucrurile astea cât mai repede.

Îți recomand ca timp de o lună de zile să iți ții evidența cheltuielilor tale defalcat pe cele 3 categorii. În dreptul fiecărei sume pune un calificativ asupra importanței pe care o are acea sumă cheltuită. Fii sincer! Bluza care ți-a plăcut și care acum e la reduceri nu constituie o nevoie de bază!

Alege 3 calificative cred ca sunt suficiente să-ți dai seama pe ce iți aloci banii, iar la sfârșitul lunii îți va lua puțin timp să reflectezi asupra sumelor adunate pe cele 3 categorii defalcate în funcție de cele 3 calificative de importanță.

Hai ca nu e greu…consider ca e mult mai dificil să încerci mereu să-ți amintești “Pe ce s-au dus banii?”

Ei bine eu nu te forțez să-ți impui un plan de austeritate, pune-ți te rog întrebarea: „Cât de importantă este dorința pentru mine?”…. când vei fi tentat să cumperi alte lucruri te vei întreba sigur: „Chiar am nevoie de acest lucru? De vreme ce în dulap sunt lucruri care stau de ceva vreme neatinse?”

Încă mai crezi că e greu? Dar ratele crezi că te vor lăsa să alegi? Știi că și anul viitor vei dori un concediu memorabil…Îl meriți cu certitudine! de ce să plătești mai mult decât face? Când poți vedea lună de lună cum banii tăi zornăie din ce în ce mai zgomotos în contul vacanței tale de vis!

mm
Raluca Șandru
Raluca Șandru este Analist Financiar Exprom, cu 16 ani de experiență în domeniul financiar. Aceasta are studii aprofundate în Controlul și Managementul Financiar și a dezvoltat instrumentele de suport în Managementul Financiar, disponibile exclusiv la Exprom.