Comportamentele Financiare

Comportamentele Financiare

de Lucian Nedelcu – Expert Contabil

Un sondaj efectuat de Standard & Poor’s a plasat România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în materie de educaţie financiară, cu o rată de alfabetizare a populaţiei de 22%, cu mult în urma liderilor acestui clasament reprezentaţi de ţările nordice – Suedia, Danemarca, Norvegia, care au o rată de 71%. Urmează Marea Britanie cu 67%, Germania şi Olanda cu 66%, Finlanda 63%.

În Europa, la nivelul Europei de Est, vecinii noştri sunt înaintea noastră: Ungaria 54%, Ucraina 40%, Serbia 38%,  Bulgaria 35%, Moldova 27%, iar  la nivel mondial, România ocupă locul 123 la rata de alfabetizare financiară (cu cei 22% din totalul populaţiei).

Ceea ce conduce la acest scoring dezastruos, afectându-ne vieţile şi se reflectă în personalitatea noastră, inclusiv în activităţile şi businessurile noastre, sunt COMPORTAMENTELE FINANCIARE.

Ce este un comportament financiar? Simplu şi concret, comportamentul financiar reprezintă modalitatea de a acţiona din punct de vedere financiar a cuiva.

Cu siguranţă toţi ne dorim să ne cunoaştem comportamentul financiar. Dar înainte de toate ar trebui să conştientizăm care sunt comportamentele financiare şi ce rol au acestea în viaţa noastră.

Tipuri de comportamente financiare:

Plecând de la clasificarea facută de  T. Harv Eker, orator motivaţional, cunoscut pentru teoriile sale despre bogăție și motivație, autorul cărţii “Secretele minţii de milionar”,  tipologiile de comportamente financiare pot fi prezentate astfel:

 1. UMANITARUL / vinovatul / caritabilul / darnicul / altruistul
 • Încearcă să nu aibă prea mulţi bani deoarece crede că banii au o putere nefastă şi se fereşte de ei pentru a nu-l deturna de la misiunea sa spirituală.
 • Crede că banii atentează la valorile profunde ale oamenilor.
 1. REŢINUTUL / evitatorul / stingheritul
 • Evită sarcinile de zi cu zi ce implică gestionarea şi contactul cu banii.
 • Se poate simţi anxios sau incompetent în gestionarea banilor. Uneori nu ştie nici câţi bani are.
 1. ÎMPRĂŞTIETORUL / cheltuitorul / risipitorul
 • Foloseşte banii pentru a cumpăra orice, chiar dacă nu are nevoie de acele lucruri.
 • Face cadouri prietenilor şi îi surprinde pe toţi cu cheltuielile personale.
 • Îi este greu să economisească, să bugeteze.
 1. AVARUL / zgârcitul / acaparatorul / monopolizatorul / strângătorul
 • Ţine de bani, strânge bani pentru zile negre, verifică deseori conturile şi se bucură de câţi bani a economisit, se bucură de super-super-promoţii.
 • Uneori orice mişcare care implică risc îi creează teama de a nu rămâne fără bani.
 1. SOCOTITORUL / chibzuitul / eficientul
 • Acesta consumă mai puţin decât produce sau obţine. În această categorie se găsesc cei care sunt pe drumul dezvoltării financiare, personale, etc. Cu o parte din bani îşi creşte tot timpul cunoştinţele, experienţele, abilităţile, ceea ce în timp îi dau posibilitatea să returneze mai multă valoare şi implicit să câştige mai mult.
 • Economiile le oferă posibilitatea de a face doar acele tranzacţii, job-uri, care merită.

 E clar, ca fiecare dintre noi este o combinaţie de comportamente financiare, dar avem unul dintre acestea mai pronunţat.

Acum, probabil vă întrebaţi cum putem trece dintr-o categorie în alta. La prima vedere, am putea crede că dacă am câştiga mai mulţi bani, automat s-ar putea ajunge în altă categorie. Însă vă pot asigura că nu va fi aşa, oricât ne-ar creşte veniturile, obiceiurile noatre financiare ne vor ţine în aceeaşi grupă. Deci, ceea ce avem de făcut este să ne schimbăm obiceiurile, iar cu puţină educaţie financiară se poate ajunge relativ repede în rândul SOCOTITORILOR, şi aceasta să devină o a doua natură.

Comportamentul financiar defineşte personalitatea noastră şi se transmite asupra celorlalte aspecte ale vieţii noastre, asupra familiei, asupra relaţiei cu semenii, asupra activităţilor sau businessurilor derulate.

Să ne imaginăm cum ar fi viaţa, cât de multe am putea face, cât de multe am putea dărui, cât de multe am putea plănui pentru viitor, cât de validaţi şi de respectaţi ne-am simţi, dacă am câştiga atât cât este întregul nostru potenţial şi asta printr-un comportament financiar corect. Şi toate astea depind numai de noi!

mm
Lucian Nedelcu
Lucian Nedelcu este General Manager Exprom, cu 25 de ani de experiență în domeniul financiar-contabil și fiscal. Formarea și activitatea sa vizează consultanța fiscală, expertiză contabilă, controlul financiar, lucrările de audit intern și audit financiar, cât și supervizarea activității Exprom.