Cum stabilizăm ”barca” în valurile recesiunii?

Cum stabilizăm ”barca” în valurile recesiunii?

În articolul anterior am vorbit despre cum, în perioada de recesiune, lichiditățile își restrâng viteza de circulație și frânează procesele economice. Am vorbit și despre încetinirea circulației mărfurilor, a materiilor prime și materialelor ca urmare a măsurilor de circulație restrictive.

Astăzi dorim să vorbim despre aspecte ce țin de analiza financiară și beneficiile acesteia.

În situația actuală, de mobilitate restrânsă, fiecare dintre noi credem că a efectuat deja o serie de acțiuni, precum:

 • actualizarea situației contractelor în derulare;
 • calculul potențialului vânzărilor pe următoarele 3 luni și capacitățile de plată ale clienților;
 • am ținut aproape furnizorii strategici, am analizat stocurile și capacitățile de producție;
 • analiza oportunităților de dezvoltare, de adaptare la cerințele unei piețe în schimbare;
 • definirea unor indicatori prin care să fim permanent informați asupra trendului activității;
 • implementarea unor măsuri potrivite pentru reducerea costurilor, ca urmare a reducerii activității;
 • analiza oportunității externalizării unor activități sau/și etape pentru a asigura flexibilitate în ajustarea volumului de activitate la variațiile pieței.

În analizele financiare efectuate, pe de o parte, urmărim evoluția lunară a veniturilor realizate, pe categorii de produse sau servicii vândute și ca impact al termenelor de încasare pe care ni le-am asumat. Vom ajusta astfel previzionatul veniturilor pentru următoarele 3 luni în funcție de cererea pe piață, calculăm cheltuielile necesare realizării cifrei de afaceri previzionate și stabilim grafice de aprovizionare cu furnizorii pentru achiziția etapizată a materiilor prime/serviciilor care ne sunt necesare. În același timp, actualizăm permanent cash flow-ul pentru a ne asigura solvabilitatea.

Pe de altă parte, analizăm evoluția cheltuielilor lunare pe categorii și calculăm noul prag minim de rentabilitate în funcție de veniturile previzionate și ponderea cheltuielilor fixe în costurile totale lunare de realizare a produselor/serviciilor.

Analiza fiecărei categorii de cheltuieli pe ultimele 3 luni trebuie efectuată prin prisma necesității sale în realizarea cifrei de afaceri și în asigurarea continuității activității. Astfel, vom avea cheltuieli fixe, cu recurență lunară (administrative, chirii, întreținere, abonamente, salarii) și cheltuieli variabile, generate în ciclul de activitate, direct sau indirect legate de volumul vânzărilor.

Cheltuielile fixe trebuie limitate la strictul necesar desfășurării activității, cu urmărirea permanentă a alocării disponibilităților monetare pentru achiziționarea lor.

Pentru ajutor, vom utiliza trei instrumente prin care putem gestiona pârghiile de dezvoltare a afacerii:

 1. Cash flow-ul previzionat pe minim 3 luni – prin care urmărim termenele de încasare/plată și ne asigurăm solvabilitatea;
 2. Analiza pe categorii de produse/servicii a vânzărilor cu calculul pragului minim de rentabilitate – prin care calculăm costurile totale de producție/execuție pentru fiecare categorie de produs/serviciu și stabilim marja de profit;
 3. Bugetul lunar de venituri și cheltuieli – prin care urmărim evoluția lunară a cheltuielilor, în raport cu veniturile realizate și profitul rezultat, în strictă corelare cu bugetul previzionat.

Astfel vom ști în timp util:

 1. Ce termene de plată putem oferi clienților în funcție de graficul de plăți;
 2. Cât trebuie să producem/vindem pentru a acoperi costurile lunare fixe și pentru a obține profit;
 3. Evoluția lunară a veniturilor și cheltuielilor pentru a realiza prognoze pe termen mediu si lung și a corecta eventuale derapaje.

Dacă nu ai încă implementate astfel de sisteme de analiză financiară, pentru ușurarea deciziilor tale, le poți găsi la noi. Specialiștii EXPROM au dezvoltat instrumente ce îți pot fi de ajutor. Informații despre toate acestea găsești în pagina Servicii. Dacă ai nevoie de ajutor, putem împreună să definim modul de raportare de care ai tu nevoie și să îți recomandăm măsuri de corectare a tendințelor negative.

mm
Raluca Șandru
Raluca Șandru este Analist Financiar Exprom, cu 16 ani de experiență în domeniul financiar. Aceasta are studii aprofundate în Controlul și Managementul Financiar și a dezvoltat instrumentele de suport în Managementul Financiar, disponibile exclusiv la Exprom.